Am lansat platforma de pre-testare ONLINE! Ai acces de acasă de pe calculator sau telefon!

Lucrezi și nu deții un certificat de calificare?
Dorești să pleci în străinătate, dar ai nevoie de un certificat recunoscut la nivel european?
Nu vrei sa pierzi timpul la cursuri întrucât cunoşti deja meseria?
Vrei să ai şanse mai mari în găsirea unui loc de muncă?
Doreşti să te califici, recalifici, în diverse domenii de muncă?

BUCĂTAR

ÎNSCRIE-TE ONLINE!     DOWNLOAD FIȘĂ ÎNSCRIERE!

 • Cod C.O.R./N.C.: 512001/ COD CALIFICARE RO/03/1013/130
 • Durata: între 3 și 30 de zile
 • Acreditat: Certificat de competențe profesionale, emis de A.N.C. (Autoritatea Națională pentru Calificări) recunoscut la nivel național de către Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei, în baza Ordonanței Guvernului nr. 129/2000, iar apostilat și tradus este recunoscut la nivel internațional.
 • Calendar examene: Luni - Sâmbătă 8:00 - 17:00
 • Download Prezentare Program Evaluare - BUCĂTAR

Potrivit Persoanelor care Cunosc Meseria și Doresc o Calificare fără Absolvire Cursuri.

 

Trebuie să aveți minim 8 clase terminate. 

Trebuie Doar să Cunoașteți Meseria și să vă Prezentați la Centrul Nostru Pentru un Examen.

 

Certificat acreditat ANC (diploma) – Certificatele obținute au valabilitate permanentă și sunt recunoscute național și la nivelul Uniunii Europene.

 

Programul de evaluare reprezintă cea mai rapidă modalitate prin care persoanele pot obține o calificare în condițiile în care au deja experiență în domeniu dar nu dețin un certificat care sa ateste acest lucru, reprezentând alternativa cursului de formare profesională.

 

DESCRIEREA CALIFICĂRII

 

Bucãtarul realizeazã preparate culinare dupã diferite retete care sã satisfacã exigentele consumatorilor. În acest scop, el se ocupã de pregãtirea produselor alimentare pentru gãtit. Mãsoarã cantitãtile necesare, le  amestecã progresiv conform retetei, le pune la dospit, fermentat, copt sau fiert. Dupã ce preparatele culinare au fost pregãtite, urmeazã împãrtirea lor în portii.

Bucãtarul utilizeazã în activitatea sa diferite produse alimentare, unelte si masini cu ajutorul cãrora transformã alimentele în preparate culinare. Ca unelte si masini utilizate mai frecvent pot fi enumerate: cutite, satârul, robotul de bucãtãrie, masini de curãtat si de tãiat zarzavat, masini de tocat, masini de  amestecat, friteuza, cuptoare clasice sau cu microunde, agregate frigorifice.

Bucătarul are ca sarcină principală pregătirea diverselor preparate din bucătăria naţională și internaţională, folosind diverse tehnici de gătire și prezentare, decorarea lor pentru a le pune în valoare și garantarea calităţii constante a produselor preparate. Bucătarul realizează preparatele culinare urmând indicațiile diferitelor rețete, care au menirea de a oferi valorile nutritive și calorice optime asigurării aportului echilibrat de nutrienți, astfel încât să ajute la conservarea sănătății consumatorului, dar să și satisfacă exigențele acestuia din perspectiva prezentării estetice și a consumului rațional, acestea putând fi preluate din rețetarul clasic sau pot fi interpretări ale acestora, în funcție de specificul organizației, a viziunii generale și specifice a bucătarului șef, surprinse în norme interne. Ocupaţia se aplică lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în unităţi specializate și / sau unități de catering, partide de lucru din cadrul restaurantelor / cafenele /insule de gătire din hypermarketuri /mall / vagoane restaurant / vase de croazieră fluvială sau maritimă / unități mobile (food-truck) / tonete în piețe și târguri, cu capacități de producție diferite (de la unități de capacitate foarte mică, cu activitate preponderent manual, până la unități de producție de capacitate foarte mare, cu instalații de fabricație automatizate. Ocupaţia presupune și o sferă minimă de competenţe cheie precum cele civice și sociale organizaționale, competențe care să îl ajute în activitatea zilnică: în organizarea locului de muncă, în stabilirea unor relații civice și sociale corecte pentru desfășurarea activității. Bucătarul trebuie să aibă și un minim de competențe generale cu privire la aplicarea normelor de securitate şi sănătate în muncă, aplicarea normelor de protecţie a mediului și aplicarea normelor de igienă şi de siguranţă a alimentelor. Pentru controlul și monitorizarea activității este necesar să aibă un minim de competențe cu privire la întocmirea documentelor primare specifice ocupației.

DESCRIEREA PROGRAMULUI DE EVALUARE 

Programul de evaluare BUCĂTAR reprezintă cea mai rapidă modalitate prin care persoanele pot obține o calificare în condițiile în care au deja experiență în domeniu dar nu dețin un certificat care sa ateste acest lucru, reprezentând alternativa cursului de formare profesională.

CUI SE ADRESEAZĂ

Programul de evaluare se adresează tuturor persoanelor care:

 • doresc să obţină o calificare în domeniu;
 • dețin cunoștințe teoretice si experienţă practică (cunosc meseriedar nu pot face dovada calificării;
 • doresc să fie evaluate (să susțină un examen) în vederea recunoaşterii și certificării competenţelor profesionale dobândite la locul de muncă, prin studiu individual sau pe alte căi non-formale..

ÎN CE CONSTĂ EVALUAREA (EXAMENUL)

Procesul de evaluare este etapizat şi presupune aplicarea unor metode şi instrumente de evaluare destinate recunoaşterii cunoştinţelor şi abilităţilor profesionale dobândite pe căi non-formale sau informale (fie la locul de muncă, fie în mediul familial sau în timpul liber -  fără să fi urmat un program de formare profesională în acest sens). 

Evaluarea şi certificarea competenţelor profesionale se face pe baza STANDARDULUI OCUPAŢIONAL şi oferă garanţia că persoana certificată a demonstrat că are cunoştinţele şi deprinderile necesare efectuării activităţilor descrise în acest standard.

METODE ȘI INSTRUMENTE DE EVALUARE CE POT FI UTILIZATE

 • Test scris cu itemi obiectivi (proba scrisă ce va urmări testarea cunoştinţelor teoretice); 
 • Întrebări orale şi observare directă în condiţii reale de muncă sau simulare (proba practică ce va urmări verificarea deprinderilor practice); 
 • Raport din partea altor persoane (recomandare) / poze de la locul de muncă/ portofoliu cu lucrări anterioare (dovezi suplimentare solicitate pentru a demonstra veridicitatea experienţei profesionale).

Competențe dobândite în urma evaluării:

1. Aplicarea normelor de securitate şi sănătate în muncă și a reglementărilor în domeniul situațiilor de urgență specifice bucătăriilor și spațiilor anexe aferente

2. Aplicarea normelor igienico-sanitare specifice bucătăriilor şi de siguranţa alimentelor

3. Aplicarea normelor de protecţie a mediului, prevenirea și combaterea risipei alimentare și a deșeurilor alimentare

4. Respectarea drepturilor consumatorului cu referire la cantitatea/calitatea/prezentarea preparatelor

5. Aplicarea noțiunilor de bază despre comunicare, comportament profesional, lucru în echipă și psihologia consumatorului specifice domeniului turismului  și alimentației

6. Aplicarea principiilor nutriției sănătoase și echilibrate

7. Asigurarea calităţii materiilor prime şi auxiliare, a semipreparatelor și preparatelor culinare

8. Aplicarea noțiunilor de bază despre organizarea activităților specifice în bucătărie

9. Efectuarea operaţiilor primare asupra materiilor prime şi auxiliare

10. Realizarea semipreparatelor culinare

11. Realizarea preparatelor culinare

12. Prezentarea estetică a preparatelor culinare

13. Aplicarea noțiunilor de evidență operativă specifice activității din bucătărie.

TIP CERTIFICAT OBȚINUT

Certificat de competențe profesionale, emis de A.N.C. (Autoritatea Națională pentru Calificări) recunoscut la nivel național de către Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei, în baza Ordonanței Guvernului nr. 129/2000, iar apostilat și tradus este recunoscut la nivel internațional.

Certificatul de competente profesionale are aceeași valoare ca și certificatul de absolvire, respectiv de calificare, în baza Ordinului Ministerului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei 4543/468/2004, Art.33, alin.1-3, care prevede:
   ”(1) Persoanele declarate competente în urma procesului de evaluare primesc un certificat de competenţe profesionale, pentru unităţile de competenţă în care au fost declarate competente.
    (2) Persoanele declarate competente pentru toate unităţile de competenţă specifice unei ocupaţii sau calificări primesc un certificat de competenţe profesionale care cumulează toate competenţele profesionale specifice acelei ocupaţii sau calificări în conformitate cu standardul ocupaţional, respectiv standardul de pregătire profesională.
   (3) Certificatele menţionate la alin. (2) au aceeaşi valoare ca şi certificatele de absolvire, respectiv de calificare cu recunoaştere naţională, eliberate în sistemul formal de formare profesională.”

DURATA

Procesul de evaluare poate dura între 3 și 30 de zile, în funcție de complexitatea ocupației.

ACTE NECESARE PENTRU ÎNSCRIERE:
1.Copie carte de identitate
2.Copie certificat de naștere
3.Copie certificat căsătorie (doar în cazul schimbării numelui în urma căsătoriei)
4.Copie act de studii (minim 8 clase)
5.Adeverință medicală
6.Contracte de muncă în domeniu, adeverință de la locul de muncă, raport din partea altor persoane, caracterizare, poze în timpul efectuării sarcinilor, filme, proiecte, etc.

 

Dacă vă interesează calificarea, vă rugăm să ne contactați telefonic la 0742033972.

Evaluatorii noștri vă stau la dispoziție la orice oră, cu orice informație suplimentară.

Diplome de calificare recunoscute, obținute pe baza unor examene, fără absolvire curs, în doar câteva zile!

Trebuie doar să cunoașteți meseria și să vă prezentați la centrul nostru pentru un examen teoretic și practic.

 

 

 

Etichete:
calificare pe baza experienței, recunoașterea experienței profesionale, program autorizat ANC, cursuri de calificare, programe de evaluare recunoscute în UE, program adresat persoanelor cu experiență în muncă, alternativă la cursurile de formare, program de calificare de scurtă durată, calificare prin evaluarea cunoștintelor / competențelor, cursuri de calificare / programe de evaluare, diplome recunoscute în UE, diplome fara cursuri, calificare rapidă, diploma recunscută, curs, calificare, diploma, certificat, examen, testare, scoala. 

SOLICITĂ INFORMAȚII        


Whatsapp